Voetnoten uit Op weg naar meer energie 

In 'Op weg naar meer energie' wordt regelmatig verwezen naar een online artikel of onderzoek. Op deze pagina vindt u de links naar deze artikelen en onderzoeken.

Inleiding

(1) https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/diabetes-in-cijfers/1-200-nederlanders-met-diabetes-per-week

(2) https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/kanker/cijfers-context/huidige-situatie#node-incidentie-naar-leeftijd-en-geslacht

(3) cPNI opleiding van Nature, blz 24, 10-12-2014

Hoofdstuk 1

(1)http://www.reumaliga.be/vrlibeht-zuur-base.htm

(2)Sebastian, A., “Estimation of the net acid load of the diet of ancestral preagricultural Homo sapiens and their hominid ancestors”, American Journal of Clinical Nutrition, 2002 Dec;76(6):1308-16

(2) https://redactie.ortho.nl/bibliotheek/wp-content/uploads/sites/2/2017/01/Ortho142zuurBase.pdf

(3) http://rinekedijkinga.nl/assets/uploads/img/content/assets/uploads/Micro-nutrienten-tekorten_in_bodem.pdf

Hoofdstuk 2

(1) http://www.kenniscentrumsuiker.nl/faq/131-faq/635-hoeveel-suikers-eten-we-gemiddeld-in-nederland

(2) ) http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32252-3/fulltext

(3) https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/nieuws/een-op-de-drie-nederlanders-krijgt-diabetes-type-2

(4) Microbiome-Associated Personal Glycemic Responses. Cell Metabolism, juni 2017. 25(6):1243-1253.e5. doi:10.1016/j.cmet.2017.05.002

(5) Nabanita Kundu, Low Calorie Sweeteners Alter Glucose Uptake and Promote Adipogenesis in Human Fat Biopsy-Derived Mesenchymal Stromal Cells (MSCs) in-Vitro and in Subjects’ Subcutaneous Fat, Endocrine society ENDO 2017, OR27-6, April 03, 2017

Hoofdstuk 3

(1) (bron Undercover in de kweekvis industrie/Telefacts be)

(2) https://www.fda.gov/food/foodborneillnesscontaminants/metals/ucm319948.htm

(3) http://www.consumerreports.org/cro/magazine/2012/01/arsenic-in-your-juice/index.htm

(4) https://www.demorgen.be/wetenschap/grootste-studie-ooit-stelt-vast-bijen-sterven-door-pesticiden-b0b7f634/5cF89/

(5) https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/01/26/nationale-voedseltop-nederland-koploper-gezonde-en-duurzame-voeding

(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3270432/

(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18521705

(8) Environ Sci Technol, 2012; 46: 11313–8

(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23817957

(10) http://www.mdpi.com/1422-0067/12/11/7760/htm

Hoofdstuk 4

(1) https://www.gezondheidsnet.nl/stress-en-burn-out/half-nederland-heeft-lichamelijke-klachten-door-stress

(2) https://integrativeoncology-essentials.com/2012/04/anticancer-lifestyle-stress-reduction-101/

(3) Jemmott JB 3d et al: Academic stress, power motivation, and decrease in secretion rate of salivary secretory immunoglobulin A; Lancet 1:1400–1402, 1983/ / McClelland DC, Ross G, Patel V: The effect of an academic examination on salivary norepinephrine and immunoglobulin levels; J. Human Stress 11:52–59, 1985.

Hoofdstuk 5

(1) https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Paginas/Lifestyle-heeft-sterke-invloed-op-darmbacteri%C3%ABn.aspx

(2) rapport Louis Bolk Instituut ‘Koemelk Effecten van bewerkingen op gezondheid.’

(3) Griffin NW, Ahern PP, Cheng J et al. Prior Dietary Practices and Connections to a Human Gut Microbial Metacommunity Alter Responses to Diet Interventions. Cell Host & Microbe. Jan 2017. 21(1):84-96 doi:10.1016/j.chom.2016.12.006

Hoofdstuk 6

(1) www.omicsonline.org/open-access/detection-of-glyphosate-residues-in-animals-and-humans-2161-0525.1000210.pdf

Recepten

Hoofdstuk 2

Hoofdstuk 3

Hoofdstuk 4

  • Citroen-gemberdressing
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18598183
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2581754/
  • Foe yong hai
    (1) http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4322/2
  • Peulvruchten pasta bowl
    (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4875719/
    (2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4656250/
  • Spitskooltandoori
    (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5073301/

Hoofdstuk 5

Hoofdstuk 6

  • Cassis
    (1) https://www.sciencedaily.com/releases/2016/11/161122080550.htm
    (2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27133423
    (3) https://actu.epfl.ch/news/pomegranate-finally-reveals-its-powerful-anti-agin/
  • Pindarotsjes
    (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19754118
    (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?itool=pubmed_Abstract&cmd=Link&LinkName=pubmed_pubmed&from_uid=17147918&retmode=ref
    (3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23810791
    (4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25251294
  • Pindasaus
    (1) http://www.kenniscentrumsuiker.nl/thema-s/voedselconsumptie
  • Tiramisu
    (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25831243
    (2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4449731 & https://redactie.ortho.nl/bibliotheek/wp-content/uploads/sites/2/2017/01/ortho146Zoetstoffen.pdf
    (3) Kundu N, Domingues CC, Abel BS et al. Low Calorie Sweeteners Alter Glucose Uptake and Promote Adipogenesis in Human Fat Biopsy-Derived Mesenchymal Stromal Cells (MSCs) in-Vitro and in Subjects’ Subcutaneous Fat. Endocrine society ENDO 2017, OR27-6, April 03, 2017