Commotie over B6 na uitzending Radar

6 september 2016 Rineke Dijkinga 25177

Dat was weer een volle mailbox over vitamine B6 en de uitzending van Radar op tv. Toch een paar nuances wat mij betreft. Niet omdat ik meen de waarheid in pacht te hebben. En ook niet om het te ontkennen: ook ik zie weleens mensen met klachten door zeer hoge doseringen vitamine B6.

  • Soms ontstaan er tintelingen in handen en voeten door B6-gebruik. Soms ook niet, zelfs niet bij langdurig hele hoge doseringen van meer dan 100 mg. Ook bij zeer lage doseringen kunnen er tintelingen ontstaan. En zelfs zie ik het wel eens bij mensen die alleen maar B6 uit hun voeding halen Er moet dus logischerwijs per individu gekeken worden wat er aan de hand kan zijn.
  • Wat in elk geval heel vaak blijkt is dat stapeling van B6 veroorzaakt worden door een tekort aan B12*! En  mensen met een B12 tekort- ook foliumzuur trouwens- die nauw samenwerkt met B6- zijn er natuurlijk heel erg veel! Zeker omdat een B12 tekort moeilijk traceerbaar is in bloed (wel in urine). Vaak verdwijnen de hoge B6 waardes in het bloedbeeld heel snel als er weer voldoende B12 is, is mijn ervaring.
  • Hoge bloedwaarden van B6 zijn het logische gevolg van het slikken van supplementen met vitamine B6 en geen directe reden voor ongerustheid als er geen klachten zijn. Het is immers het logische gevolg van het gebruik van dit supplement: de stof bevindt zich immers in je bloed!
  • In mijn dagelijkse werk zie ik veel meer mensen met een B6 tekort** dan met een overschot (vooral bij gebruik van anticonceptie, anti-epileptica, astma medicatie, antidepressiva en anti-psychotica). Noch tekorten noch teveel aan vitamine B6 (of welke andere voedingsstof dan ook) zijn wenselijk. Tekorten zie ik vaak omdat de voeding gewoon veel te weinig B6 (en ook foliumzuur) bevat. Vitamine B6,B12 en foliumzuur werken in nagenoeg alle belangrijke processen in ons lichaam samen als een trio. Ontbreekt er een van deze drie dan kan er van alles in ons brein, lever, darm, hormoonhuishouding etc. fout gaan.
  • In voedingssupplementen worden twee vormen toegepast: pyridoxine HCl en pyridoxaal-5-fosfaat. Beide zijn volgens de EFSA en de Europese overheid veilig en opneembaar. Tot nu toe zijn er geen bijwerkingen bekend (en heb ik het in mijn praktijk ook nog nooit gezien) bij gebruik van producten met pyridoxaal-5-fosfaat. NPN, de brancheorganisatie voor producenten en leveranciers van voedingssupplementen, laat door de universiteit van Maastricht onderzoeken of een bepaalde vorm van vitamine B6 geen bijwerkingen geeft. In het voorjaar van 2017 worden de resultaten van dit onderzoek verwacht. Lees dus etiketten en koop vooralsnog liever producten die overwegend de Pyridoxaal 5 Fosfaat (P5P vorm) als je een hogere dosering vitamine B6 gebruikt.

Hierbij een recept uit mijn boek “Alles draait om je hormonen’ boek voor de grote groep mensen die geen B6 overschot maar een tekort hebben: Bieslook pesto >

* rinekedijkinga.nl/veelgestelde-vragen/zelftesten/vitamine-b12-tekort-test.html

** Typische klachten die op een tekort aan vitamine B6 kunnen duiden zijn bijvoorbeeld:

- Scheurtjes in lippen en mondhoeken (kan ook ander B vitamine tekort zijn)

- ontstoken tong, burning mouth syndrome

- perifere neuropathie/tintelingen in ledematen

- PMS klachten (vooral vocht vasthouden, migraine en hoofdpijn voor de menstruatie)

- depressie, cognitieve achteruitgang, 

- bloedarmoede

- verhoogde homocysteïne spiegel


Bronnen/referenties

www.npninfo.nl/2016/09/Veiligheid-vitamine-B6

radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/05-09-2016/de-gevaren-van-vitamine-b6/

www.nvkc.nl/sites/default/files/NTKC/N60_049406_BW_NVKC_April2015_82_113_WQ.pdf